In mijn vorige blog had ik tips beloofd voor meer balans en vreugde in je leven maar dat gaan we niet doen. Dat is saai, we gaan het gewoon omdraaien. Lijkt me veel interessanter. Ik heb het als experiment voor jullie uitgetest en het werkt perfect. Hoe maak ik van elke dag een foute dag?

 

Wel een eerste goeie tip hierbij is : Ga vergelijken, vergelijk je met iemand anders. Bij voorkeur met iemand die iets beter kan dan jij, slanker is, slimmer is, mooier is, meer vrienden heeft op Facebook, grappiger is, succesvoller is, een mooier huis, grotere auto, wittere tanden heeft…Het maakt niet uit maar kies iemand waarbij je je gerust‚minder’ kan voelen. Speel dus het grote superieur-inferieur-spel en doe het met grote overgave en het liefst de hele dag door. Het zorgt ervoor dat je ‚zelfwaarde’ en ‚zelfbeeld’ in een soort roetsjbaan terecht komt, net als in een pretpark maar dan minder prettig. Naast vergelijken is het ook een geniaal idee om je te focussen op wat je niet goed kanDoe dit net zo lang tot je ervan overtuigd geraakt dat je eigenlijk niets waard bent, een soort niemandsmensje in het land der Losers.

 

Met deze twee hoofdingrediënten wou ik dus graag gaan experimenteren. Mijn keuken werd de ideale locatie voor het unieke “ De-kracht-van-negatieve-gedachten-kookexperiment“. Ik koos Pascale Naessens om me mee te vergelijken met als doel om me na het experiment ontzettend miserabel te voelen.

 

Daar gaan we…Ik open de grote doos die de (mooie) Hello-Fresh-box-man netjes heeft bezorgd. In principe kan er dus niet veel mis gaan want de juiste ingrediënten en het bijhorende stap-voor-stap-receptenboekje zitten erbij. Ik begin met de gedachte dat Pascale NOOIT zo’n box zou bestellen omdat zij wel creatief genoeg is om haar recepten zelf te bedenken. Deze gedachte brengt me al direct in de juiste sfeer en lijkt me de perfecte start voor dit experiment.

 

 

Het gaat ook al heel snel echt mis. De ajuin moest op een laag vuur glazig worden maar bij mij werd „laag”, „hoog” en „glazig” is „bruinig” of zelfs bijna „zwartig” geworden. Ik weet zeker dat NIEMAND in heel België in 5 minuten zijn Hello Fresh Box zo kan verprutsen. „Wat ben je toch een stom blond kieken” zeg ik tegen mezelf. Dan gaat het even goed maar al snel komt er bloed aan te pas want ook deze keer komt de dunschiller iets te dicht bij mijn vinger. Terwijl ik naar de kast loop voor een plakker vraag ik me af hoe ik zo onhandig kan zijn om ALTIJD opnieuw het topje van mijn vinger te verwarren met een aardappel. Dit is heel goed voor mijn experiment merk ik en dat brengt ons bij de volgende tip. Ga zoveel mogelijk veralgemenen en gebruik woorden zoals ALTIJD en NOOIT, IEDEREEN en NIEMANDHet helpt echt om je slecht te voelen.

 

 

Er moet currypoeder bij en ik kap nietsvermoedend het bijgeleverde zakje curry in de wok. Ik proef even van mijn zelfgemaakt brouwsel en het smaakt wel heel erg naar curry!  Ik neem er het intussen helemaal besmeurde receptenkaartje terug bij en ik zie nu dat er twee theelepels moesten worden toegevoegd ipv het hele zakje??!!! Ik voel dat ik nu eigenlijk heel hard om mezelf en de situatie zou willen lachen maar dat mag niet. Humor en zelfrelativering zijn allebei compleet verboden. Het zou je te snel terug in een betere stemming brengen.

 

Ik focus mij terug op mijn onhandigheid en merk dat de grond vol ligt met sporen van mijn kookavontuur. Het lijkt wel of er een orkaan is gepasseerd. Ik bedenk dat ik eigenlijk ALTIJD slordig ben en met die gedachte begin ik langzaam te vergeten dat dit een experiment is en voel ik me ook echt steeds slechter worden. Ik loop even naar mijn bureau en krijg daar de slordigheidsbevestiging want ook hier is dezelfde Orkaan Manuella gepasseerd. Ik voel me een beetje schuldig tov mijn kraaknette collega die elke dag met mij en dus ook mijn slordigheid moet leven. En ja Bingo!!  Schuldgevoel helpt ook heel goed. VOEL je dus zoveel mogelijk schuldig. Hoe schuldiger, hoe beter…en wees heel vaak boos op jezelf. Hoe strenger en harder je voor jezelf bent hoe meer kans je maakt op een lekkere foute dag.

 

Ik ga helemaal op in mijn eigen uitgevonden experiment en ga dus nog andere dingen zoeken waar ik niet goed in ben. Ook een hele goeie tip: maak het groter, zoek andere gelijkaardige situaties die je negatieve overtuiging alleen maar kunnen bevestigen. Ik denk daarbij spontaan aan parkeren. Ik ben de allerallerallerslechtste parkeerster in de hele wereld. Zelfs een opening waar een bestelwagen met gemak vlotjes in kan, daar moet ik drie keer voor in-en uitrijden en dan is er nog kans dat mijn wiel op het voetpad belandt. Ik weet zeker dat Pascale Naessens niet alleen beter kan koken maar ook beter kan parkeren. Even komt er in me op dat ik gelukkig in sommige dingen wel heel goed ben, maar die gedachte duw ik al snel weg want dat zou mijn experiment alleen maar in de weg staan. Weer een tip: maak je successen kleiner en bagatelliseer waar je wel goed in bentDoe dit lang genoeg zodat het een diepe overtuiging wordt!

 

Ik hoor het gezellige ritmische getik op de veranda waar ik normaal altijd blij en dankbaar van word omdat ik dan besef hoe lekker warm en droog ik zit terwijl het buiten plenst. Maar ook dankbaarheid moet onverbiddelijk worden geschrapt als je je echt miserabel wil voelenIk denk bij mezelf wat een rotregen en wat is België eigenlijk een rotland. Het regent hier ALTIJD.

 

Drie keer raden hoe mijn overdosis-curry-aardappel-groenten-met-drijvende zwarte-ajuintjes-schotel smaakt?  Het experiment is geslaagd, meer dan geslaagd zelfs want ik ben er zo in opgegaan dat mijn gezonde-altijd-aanwezige-eetlust compleet is verdwenen. Gelukkig besef ik dat dit een experiment is en ik er dus op elk moment weer kan uitstappen. Ik zie het kookboek met een prachtige foto van een slanke Pascale Naessens liggen en ik moet even heel hard lachen om dit compleet gestoorde experiment.

 

Voor sommige mensen is dit helaas geen experiment maar eerder een dagelijkse realiteit. Hoe voelt het? Niet leuk ? Wil jij het graag anders? Wil je wel graag balans en vreugde ervaren? En met een positief zelfbeeld de dag beginnen? Lees dan de paarse tips opnieuw en pas ze gewoon omgekeerd toe.

 

Meer boeiende experimenten volgen? Schijf je dan in voor onze blog en bedenk hoe belangrijk het is dat je voorzichtig bent met wat je elke dag tegen jezelf zegt want veel kans dat je het gaat geloven.

Manuella Moskala

nicole

Neem een kijkje bij onze winterkoopjes:

http://www.bodybeautybalance.be/sales/winterdeals/

foto blog

9 gedachtes over “Het ultieme recept om je ongelukkig te voelen.

 1. Frederik Bogaert schreef:

  Leuke blog! Grappig maar zeer waar!

  Frederik Bogaert

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Geliked door 1 persoon

 2. Evy schreef:

  Amai!!! Ik kwam mezelf keihard tegen bij het lezen van je experimentje. Maar af en toe is het eens goed om keihard op je ‘bek’ te gaan 😉
  Ideaal om te beseffen hoe het NIET moet 😉 thanks Manuella xxx

  Geliked door 1 persoon

 3. Priskilla schreef:

  Knap!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ishah schreef:

  Dacht eerst dat ik verkeerd aan het lezen was… Haha, ik lees het liever omgekeerd 😉 Maar toont wel hoe vlug een mens negatief denkt. We vergelijken allemaal wel een keer met iemand die leuker, slanker (vooral dat bij mij), grappiger, positiever int leven staat,..
  Grappig dat jij Pascale Naessens neemt! De ajuintjes laten aanbranden klonk al meer als jij of komkommers in 3cm dikke schijven snijden 😜, maar dat zijn oude koeien!
  😘😘😘😘😘

  Geliked door 1 persoon

  1. haha zo grappig!! Mijn komkommers zijn intussen hele fijne schijfjes geworden en daarnet waren mijn ajuintjes helemaal perfect!! Er is nog hoop 🙂 xx

   Like

  2. Oops Ishah
   toch weer een plakker nodig gehad!! Hilarisch eigenlijk 🙂

   Like

   1. Ishah schreef:

    Het zijn nog altijd vingers…. Geen worstjes! Voorzichtig met dat mes 😉

    Like

 5. André schreef:

  Ik kan niet koken en dat wil ik na jou prachtige verhaal, graag ook zo houden. X

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: