blog ehbo2

Zoals beloofd in mijn vorige blog „Hairy feary Angstmonster in de bossen van Slovenië”,krijg je van mij vandaag mijn geheime EHBO tips. Is het wetenschappelijk bewezen? NEE! Zullen alle psychologen hier mee akkoord gaan? NEE ! Is het compleet? NEE! Is het door mezelf uitgebreid uitgetest? JA!!

E : EMOTIES ACCEPTEREN. Dat is stap één. Het heeft geen enkele zin om je tegen een emotie te verzetten. Met wilskracht wegduwen, zeggen dat de emotie er eigenlijk niet mag zijn, ze compleet negeren en semi-onschuldig doen alsof ze er niet is, nonchalant onder het tapijt vegen, of verstoppen in de verste en donkerste hoek van je onderbewustzijn HELPT NIET. Hoe meer je je tegen een emotie verzet , hoe groter die zal worden!  Om het in het Engels te zeggen : „what you resist,persists ”  Het codewoord is dus: ACCEPTATIE. Ook als je een coach bent is het ok om soms verlamd van angst te zijn. Accepteer je angst en kijk het monster recht in de ogen. Als je een grote stoere man bent met gespierde biceps is het ok om verdriet te voelen. Accepteer dat er verdriet is en voel de „auw” in je hart. Pak er de Kleenex bij en huil de tranen die moeten worden gehuild. En misschien moeten we er ook maar eens massaal mee stoppen om tegen kleine jongetjes te zeggen dat ze niet mogen huilen omdat ze anders net meisjes zijn. Op dit moment zijn er heel veel kleine meisjes die later heel blij zullen zijn met een man die zijn emoties durft te tonen. Het is geen pleidooi om drama queens te kweken of een betoging te organiseren voor meer huilende mannen maar mensen hebben nu eenmaal emoties en zover ik het kan beoordelen horen jongetjes en mannen ook nog steeds tot het mensenras. Laat ze dus gewoon snif snif huilen, blèten, wenen, schreien. Accepteer dat emoties horen bij het MENS-ZIJN, vecht er niet tegen maar verdrink er ook niet in. Duw ze niet weg maar hou ze ook niet kunstmatig in stand, tenzij je van drama houdt en van je leven een heftige en intense soapserie wilt maken.

H: HUMOR is een absolute topper. Het werkt heel erg dedramatiserend en relativerend. Als je lacht komen er allemaal leuke “ine-stofjes” vrij zoals dopamine, serotine en endorfine. Net wat je nodig hebt als het even allemaal teveel wordt. Bovendien is het gratis, je spieren ontspannen, je ademt dieper, er komt meer zuurstof in je bloed en je bloeddruk verlaagt. Het werkt dus helend voor een getormenteerde of verdrietige ziel. Wat ik hiermee niet bedoel is dat je alles gewoon maar weg moet lachen en doen alsof er niets aan de hand is want dan heb je punt E „emoties accepteren” overgeslagen en moet je terug naar start. Even samen lachen, om jezelf lachen of met de moeilijke situatie lachen, al is het maar heel even, zorgt voor een pauze en een lichtpuntje in een anders zo donker kommer-kwel-en-dramaland. Uitvoerig uitgetest en geloof me, het helpt!

B: BEWEGEN. Breng jezelf en je emoties in beweging. Ik weet het. Het is soms makkelijker om in de zetel ( „bank” voor de Nederlanders onder ons ) te gaan liggen met een warm dekentje in een veilige foetushouding in een laat-mij-allemaal-met-rust-cocon terwijl je jezelf heel erg zielig vindt. Niets mis mee trouwens maar maak er niet je vaste kampeerplek van. Soms kunnen sportschoenen wonderen doen. Loop, wandel, dans, fiets, spring …

Al eens naar een 2-jarige gekeken als die boos is? Dat hoor je aan de decibels, dat zie je aan het meestal rode gezichtje, boze oogjes en aan die kleine stampende voetjes en gebalde zwaaiende vuistjes. Alles is in beweging. Twee minuten later is de lucht meestal helemaal opgeklaard. Wij volwassenen daarentegen wij kunnen maanden, zelfs jaren met boze gevoelens rondlopen. Het vreet aan ons, het kan ons verbitterd maken, heel soms zelfs gaan we er aan kapot, maar boos? Nee hoor wij zijn niet boos. Zo grappig! Een tweejarige begrijpt helemaal niets van deze-grote-mensen logica.

Mijn advies: Doe iets met je emoties, breng er beweging in. Adem diep in je buik! Dit is mijn persoonlijke favoriet gezien mijn beperkt muzikaal talent. Ben jij wel muzikaal? Neem je gitaar en componeer een lied, schilder je eigen Picasso of gooi gewoon een zwarte of rode klodder verf op een canvas of op je muur, schrijf een brief die je nooit zal versturen. Knuffel een boom in de tuin of kies een stormachtige dag waarbij het plensregent en ga in plassen springen op je blote voeten. Gooi met kussens tot alle donsjes eruit gevallen zijn. Ga naar zee en brul zo hard je kan tegen de golven. Laat je emoties wegwaaien op een rooster in de metro in de perfecte Marilyn-Monroe-stijl. Het maakt niet uit maar doe er iets mee, beweeg, move it move it … Want ‚emotion’ is letterlijk „energy in motion”. Hou het dus niet vast en laat het stromen en als je het echt niet meer weet, begin dan gewoon een blog 🙂

O: ONDERSTEUNING. Je bent Remi niet, je bent niet alleen op de wereld. Je mag echt wel steun zoeken bij je vrienden, familie, buren, je huisdier, collega’s, bij een coach, therapeut of als je gelovig bent bij God, Allah of de kosmos. JE HOEFT HET NIET ALLEEN TE DOEN. Relaties worden alleen maar mooier als je kwetsbaar en authentiek durft te zijn, gooi je masker en je tandpasta-smile weg en zeg gewoon wat je echt voelt. Neem iemand in vertrouwen en zet het raam van je hart open en laat het luchten.

En nu een vraag aan alle sterke en straffe madammen hier? Laat je toe dat iemand je helpt of ben je bang dat je iemand lastig valt? Dat doe je niet, tenzij je natuurlijk al 10 jaar hetzelfde trieste verhaal vertelt in een poging om op een pathetische manier aandacht te krijgen. Dan wordt het inderdaad vervelend en tijd om een andere plaat te draaien of anno 2015, een nieuw liedje op je iPod te zetten maar ik gok dat dit bij jou niet het geval is. Dus net zoals stoere mannen mogen huilen, kunnen ook straffe en sterke madammen af en toe een troostende arm om hen heen gebruiken. Het is ok om het even stiekem leuk te vinden dat iemand in je oor fluistert dat het allemaal goed komt, te verlangen naar een oprechte troostende knuffel of naar iemand die je voeten masseert en chocolade brengt. Ook Superwoman hoeft niet altijd sterk te zijn en Megamindy hoeft niet altijd alleen te vliegen.

De  strategie die je leven compleet kan veranderen en misschien wel de nieuwe trend wordt in 2016? De „Wees Lief Voor Jezelf” – strategie, maar daarover meer in één van onze volgende blogs. Dus move it move it! en vul hieronder je e-mailadres in zodat je elke volgende blog gratis in je inbox ontvangt!

Voel je dat je een coaching kan gebruiken? Weet dan dat je altijd terecht kan in onze groepspraktijk in Brugge. (0493/06 35 06) 

Manuella Moskala
nicole

10 gedachtes over “Eerste Hulp Bij Ongewenste emoties

 1. veerlewins schreef:

  Prachtig sweetheart. Ik deel hem op natuurlijkwelzijn 😀 ❤

  Geliked door 1 persoon

 2. Joyce schreef:

  Mooi!!! Big X.

  Geliked door 1 persoon

 3. serah schreef:

  Superleuk. Ik heb zelf ook over zulke ondewerpen geblogged. Heel herkenbaar!

  Geliked door 1 persoon

 4. Lore schreef:

  Super handige, mooie en duidelijke EHBO-les!!! … kan niet anders als die geschreven is door een top-coach!! 🙂 Big Fan! X

  Geliked door 1 persoon

 5. Ishah schreef:

  Mooie quotes bijgeleerd… En kijk uit naar de “wees lief voor jezelf”- strategie, kan mijn therapeut dan es de lucht inblazen ☺️😎. I ❤️ It! Wanneer is de volgende? 😘

  Geliked door 1 persoon

 6. Lies schreef:

  Prachtig ! Echt zo leuk om te lezen! Ik leer hier zo veel uit! Bedankt voor je goede raad Manuella!! Grote fan van je blog! I❤️ it! 😘

  Geliked door 1 persoon

 7. Andre schreef:

  herkenbaar voor iedereen. Emotie moet je niet onderdrukken. Krijg je dubbel last van. Dikke knuffel van een luisterende stoere man die durft te huilen, maar ook de schouder bied die je zoekt. X je beste vriend.
  Denk maar aan het liefdje ‘ mag ik dan bij jou’ xx

  Geliked door 1 persoon

 8. Andre schreef:

  Heel herkenbaar kanjer, de schouder die je kent en die ook kan huilen en helpen. De stoere man uit jou verhaal. X

  Like

 9. Liekske schreef:

  Thank you!!! xxx

  Geliked door 1 persoon

 10. Van der Neut schreef:

  Getest, gisteren … Iemand uit mijn dichte omgeving had een dipje, zeg maar dip, en ik heb gepusht om de B uit ehBo toe te passen. Resultaat, na een uurtje kwam de ‘patiënt’ terug thuis, na een aantal kilometers te hebben gejogd en gezweet maar… een heel ander mens ! Super, de muizenissen waren voor 3/4 weg ! Vandaag wel zo stijf als een plank … Haha
  Toch hele goeie raad !
  Bedankt xx

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: