Droom1 Als mijn marketingleraar nu nog leeft, krijgt hij gegarandeerd spijt dat hij mij ooit een diploma Marketing heeft uitgereikt ! Als hij nu niet meer leeft, draait hij zich straks hoogstwaarschijnlijk al zuchtend even om in zijn graf.


Volgens de marketingboeken en marketinggoeroes hoor ik jullie nu te vertellen hoe succesvol mijn winkel en webshop is. Hoe ik bijna genomineerd ben om de award van beste zakenvrouw van het jaar te worden. Dat er elke dag een mensenmassa staat de drummen voor mijn winkeldeur zodat ik verplicht ben om vroeger te openen om files te vermijden. Dat de pakjes uit de webshop zo snel diezelfde deur uitvliegen dat ik binnenkort meer personeel moet aanwerven om het tempo bij te kunnen houden! Maar … Eerlijk? Dat is niet zo !

De realiteit is dat ik me een ongeluk verschiet als de winkelbel gaat. Ik begin er spontaan van te stotteren en moet even naar adem snakken als er een potentiële klant voor me staat. Als ik op een dag twee bestellingen in mijn webshop heb, doe ik al een vreugdedans en bij drie heb ik de neiging om een fles bubbels open te trekken. En geloof mij, er zijn ook dagen dat er een dikke platte horizontale lijn bij het getal nul staat in de omzetgrafiek.

 Als ik het bezorgde gezicht van mijn tante zie als ze de boekhouding doet, word ik zelf een beetje bang. Meestal heeft mijn bankrekening van mijn winkel de kleur waar Marco Borsato zo enthousiast over zingt!! Ja “rood” dus! Dan begin ik af en toe te twijfelen en vraag ik me af of die droom niet langzaam een nachtmerrie wordt? In het slechtste geval zie ik het strenge gezicht van een deurwaarder en een bordje “Te Koop” naast mijn huis! Gelukkig blijf ik nooit lang in dit soort doemscenario ’s hangen en soms is even diep in- en uitademen en een theetje drinken voldoende om te ontspannen, mijn moed samen te rapen en mijn droom niet op te geven!!

Waarom vertel ik dit ? Is het alsnog een ultieme marketingtruc om wat medelijden te wekken zodat jullie nu massaal naar jullie bankkaart grijpen en een bestelling in mijn webshop plaatsen?  Of andere optie: mijn winkel bestormen met een koffer vol cashgeld ? Heb ik mijn marketingdiploma dan toch verdiend ?? Nee dat is het niet, maar het mag natuurlijk wel. 🙂

Ik deel dit omdat we meestal alleen maar instant succesverhalen lezen of horen en die zijn we dan met z’n allen gaan geloven. We moeten in 1,2,3 succesvol zijn en het geld moet liefst vanaf dag één binnenstromen of anders hebben we gefaald. We gaan ons spiegelen aan een Mark Coucke of aan de succesvolle kruidenier om de hoek waarbij we dan vergeten dat die al twintig jaar bezig is.

Maar misschien herken jij je beter in dit échte verhaal. Heb jij een droom die niet helemaal loopt zoals je oorspronkelijk had verwacht? Kom je obstakels of hindernissen tegen op je pad? Gaat het allemaal niet zo snel als aanvankelijk gedacht? Mijn advies : GEEF NIET OP ! Je bent nog steeds op weg naar je droom… 
Ik zie mijn bedrijf als een klein teer maar wel kostbaar plantje Het zaadje werd diep in de grond geplant ! En daar is het donker ! Er werd niet alleen aarde op gegooid maar ook een portie s..t (of in een mooiere benaming meststof). Daardoor kan het groeien en zijn weg naar het licht vinden ! En nu komen er langzaam wat blaadjes boven de grond piepen en dan kun je wel aan die blaadjes gaan trekken maar daardoor groeien ze niet sneller. Je kan het plantje ook elke dag gefrustreerd zeggen hoe vervelend je het vindt dat het zo traag groeit. Soms zou ik dat kleine broze plantje af en toe eens met alle kracht willen verpletteren. Er met mijn maat 39 eens goed op staan, op springen zelfs want ik vind het inderdaad vervelend dat het zo traag groeit maar veel zal het niet helpen. Dit plantje heeft licht, liefdevolle aandacht en zorg nodig en vooral heel veel geduld en laat dit nu net niet mijn specialiteit zijn.

Maar forceren en afdwingen werkt ook niet! Dat heb ik intussen geleerd. Panikeren nog minder. Wel kan ik actie ondernemen, creatieve oplossingen bedenken, leren uit ervaringen, het “format” wat aanpassen en openstaan voor nieuwe mogelijkheden en opportuniteiten, maar opgeven? Noops dat gaan we niet doen. Dat is geen optie.

En wie weet dat dit kleine kwetsbare plantje een grote stevige boom wordt met diepe wortels en rijpe sappige vruchten…en het zou zomaar eens kunnen dat dan op een dag mijn en ook jouw stoutste dromen worden overtroffen.

Dreams Come in a size too big so we can grow into them. Intussentijd? Dankbaar en blij zijn voor elk klein stapje op weg naar die droom en als het even tegenzit? Diep in en uitademen en een theetje drinken. En ja, toevallig verkopen we ook thee in onze winkel en in onze webshop http://www.bodybeautybalance.be  (met een knipoog naar mijn marketingleraar)

Manuella Moskala

nicole

3 gedachtes over “Dreams come a size too big…so we can grow into them

 1. Chloé schreef:

  Je leraar marketing heb je mss niet weten te imponeren maar die van Nederlands geeft je ongetwijfeld grootste onderscheiding voor een mooi stukje proza. Leest leuk en natuurlijk duimen we mee voor droom! Xxx

  Geliked door 1 persoon

 2. Van der Neut schreef:

  Geduld is inderdaad een mooie deugd….maar niet altijd ons sterkste punt ! Jij hebt dt wel hoor, je bent een doorzetter ! Succes met de winkel en de droom ! …anders kan je nog schrijfster worden, want je tekst-verhaal is super opgesteld !!

  Geliked door 1 persoon

 3. Veronique schreef:

  Zo herkenbaar zusje en prachtig geschreven. Geef je mams een dikke knuffel van mij

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: