Zo af en toe moet er ook even bijgestuurd en verduidelijkt worden, zoals blijkt…
Volgend schrijven ontving ik van mijn ‘coach’:

20140707-210322-75802423.jpg

Lief schoonzusje,

Wat lees ik daar allemaal,? Feestjes BBQ’s, etentjes?? cocktailSSSSSS in het meervoud?? Ik vind jouw interpretatie van mijn 80/20 regel wel heel origineel en creatief bedacht maar niet helemaal zoals ik het oorspronkelijk had bedoeld.
Hier dus wat extra verduidelijking : ☺
Eerst en vooral het woord ” MOETEN ” NIETS MOET !Van mij moet je echt niets, helemaal niets, nada, niente, niekske…Van “moeten” wordt bijna niemand blij en het werkt gewoon demotiverend.
Dus “moeten” mag je van mij helemaal schrappen. Vooral het moeten dat je jezelf oplegt. Deleten maar …of in jouw taal: “weg met die handel” Je kunt het vervangen door “MOGEN”, je hebt ten alle tijde keuzes, en je kunt kiezen voor een levensstijl en voeding waar je energie van krijgt, waarbij al je lichaamscellen gaan glimlachen en waarbij je steeds een stapje dichter bij dat strakke lijf komt waar je van droomt. Niet alleen strak maar vooral ook gezond en vitaal. Of je kunt kiezen voor voeding en drankjes waar je moe van wordt. In het slechtste geval op lange termijn zelfs ziek van wordt en waar je ongetwijfeld een extra zwembandje of love handle aan overhoudt. Dit is geen falen, dit is niet erg, dit is gewoon een keuze. Het leuke is: je kunt op elk moment een nieuwe keuze maken.
Als je 80 procent van de tijd bewuste keuzes maakt die bijdragen aan een gezonder lichaam dan ben je naar mijn gevoel al een heel eind op weg. Dit zeg ik ook elke dag tegen mezelf.Als je het allemaal te perfect wil doen, dan hou je het meestal op lange termijn niet vol. Vandaar mijn zelf uitgevonden 80/20 regel maar opgepast dit is niet wetenschappelijk bewezen en ook geen statistisch wiskundig te berekenen gegeven. Je hoeft dus niet met je rekenmachine rond te lopen en al helemaal geen calorieën te tellen. Dat gaan we niet doen!

Wat mogen we wel doen??
GENIETEN!
Ik hoop echt dat je nu niet denkt dat je maar 20 procent van je tijd meer mag genieten en dat de overige 80 procent spartaans leven wordt, dit zou zonde zijn. Ik zie het vooral als mijn taak om je te tonen dat gezond ook lekker kan zijn, gezond sluit genieten niet uit, integendeel.
Chocolade zonder suiker kan heerlijk zijn (een beetje sluikreclame voor mijn winkel) Dat wil ik je in de komende maanden bewijzen met leuke gezonde en creatieve receptjes! Dus je mag nog steeds 100 procent genieten en tuurlijk ga je niet dood van een cocktail of een glaasje cava. Anders liep ik hier zelf al lang niet meer rond. Het codewoord is, zoals in alles: BALANS

Het volgende : SCHULDGEVOEL, ook dat mag je gewoon schrappen. Als je een cava drinkt, voel de bruisende strelende bubbels op je tong. Als je frieten eet met mayo, vergeet dan je vingers niet af te likken. Gewoon schaamteloos genieten zonder schuldgevoel zodat je de morgen erna gewoon een nieuwe keuze kan maken en met evenveel enthousiasme je groene smoothie of gerstegras kan drinken. Want net daar gaan de meeste mensen compleet de mist in en geloof me vrij, ik spreek uit ervaring ☺ Als ik na een aantal weken sober en extreem gezond te hebben geleefd het gevecht aanging met mijn nichtje van vier om zo snel en zoveel mogelijk paprikachips ongezien in mijn mond te proppen dan had ik het naar mijn gevoel al verprutst voor die dag, die week, dat jaar! Bye bye goede voornemens! Of als ik mij dan toch maar eens helemaal als een uitgehongerde leeuwin op het dessertbuffet gestort had op een leuk huwelijksfeest dan vond ik het helemaal niet nodig en zelfs zinloos om de dag erna gezond te ontbijten. Het was het perfecte excuus en vrijbrief om dan maar te stoppen met mijn gezonde eetgewoonten tot mijn lichaam alarm sloeg. Dan krijgen ook al die leuke overtuigingen over jezelf vrijspel: “zie je wel dat ik geen karakter heb”, “ik hou dat toch nooit vol”, “ik ben gewoon een bourgondiër en dat zal ik altijd blijven”, “ dit is niets voor mij” en “blablabla” of erger nog “ ik ben een Looser met hoofdletter L”, “ en schuldgevoel viert dan hoogtij. Niet echt bevorderlijk voor je zelfvertrouwen en voilà een reden te meer om dan ook maar het hele pakje koeken of pralines in een max van 5 min naar binnen te spelen met nog meer schuldgevoel als resultaat.
Lang verhaal om te zeggen dat schuldgevoel je niet helpt. Echt niet!

En dan nog een paar praktische tips voor jou op de komende feestjes en BBQ’s:

Vertel je vrienden dat je bezig bent met bewust gezonder te leven. Misschien zijn ze dan wel zo lief om naast de chips ook wat groentjes te zetten met een heerlijk dipsausje. En wie weet, inspireer je ze wel en doen ze met je mee.

Start met groentjes en begin met jezelf in de saladekom te gooien. Dan heb je alvast vitaminen en mineralen binnen en de juiste enzymes om de rest van je maaltijd beter te verteren.

Hou ook op een feestje je voedselcombinaties in het oog. 

Eet vooral trager en bewuster. Ruik en geniet van elke hap. Neem tussen twee happen de tijd om te genieten van het gezelschap, leg misschien even je vork neer ipv onbewust voesel in je mond te proppen dat je eigenlijk nauwelijks proeft omdat je helemaal opgaat in het spannende verhaal van je vriendin die naast je zit. Je zal veel vlugger een verzadigd gevoel hebben en het zal je niet meer lukken om drie brochetten, vijf worsten en de halve pastakom leeg te eten. En het is daarom niet minder gezellig.

Meer tips en tricks in de toekomst en soms moet ik een beetje strenger zijn, ik ben je coach niet je cheerleader die alleen maar vreugdedansjes doet als je weer een kilo afgevallen bent.
Dus hup hup Holland hup op naar de fotoshoot op 1 december
Ik kijk er alvast naar uit…
Je Coach/Schoonzusje

nicole
Laat dit een aanmoedigende, motiverende les zijn voor ieder die dat wil.
Ik sta in ieder geval weer even met de voetjes op de grond 😀

Was getekend
‘Test Dummy’
Joyce voor de vrienden

10405238_10206234365431896_4754163745379979424_n

4 gedachtes over “Not just a cheerleader…

 1. Chloé schreef:

  Zalige schrijfstijl! En al wat ze zegt is waar:) enneuh…… Fotoshoot??????:)

  Like

 2. bbbtestdummy schreef:

  Hihi, ze kan zo haar eigen blog beginnen 😉
  En ja, er komt dus een fotoshoot…

  Like

 3. peurdy schreef:

  Duidelijk en waar wat je schoonzusje schrijft. En wat doe bbq betreft, je kent mijn nieuwe voedingspatroon niet het makkelijkste, daar kunnen anderen heel makkelijk rekening mee houden bij een bbq gelukkig: verse groenten wordt geregeld, stukje bio kip wordt geregeld (marinade maak ik zelf) en de sausjes maak ik zelf zodat er geen suikers en E-nummers enzo inzitten, er is altijd water voor me om te drinken, ik maak m’n eigen stokbrood voor bij de bbq (zonder tarwe)…..zo maken we het voor elkaar leuk en kunnen we toch met z’n allen gezellig bbqen.

  Like

 4. Lieve Plasch schreef:

  Ontzettend leuke tekst! Genieten van gezonde keuzes te maken en evenveel genieten van minder gezonde keuzes. Life is about BALANCE

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: